15 Eylül 2011 Perşembe

JACKFRUIT



Beklenenin altında, üstünde, ötesinde... Ne beklediğimi bilsem, neresinde durduğunu söyleyeceğim zaten! Ne istediğini bilmemek mi daha kötü; ne olduğunu bilmediğin bir şeyi istemek mi? Acayip bir görüntüsü, tuhaf bir tadı olan egzotik-tropik meyveler gibi. Böyle rengarenk, canlı canlı ve buram buram kokuyor önünde ama içinde ki gayet acı, baharatlı gibi, yapış yapış ve hatta zehirli bile olabilir.
Bangladeş te Jackfruit diye bir meyve var. Hayatımda gördüğüm en çirkin şeylerden (sadece meyvelerden de değil, düşünün) biri. Hani ağacını görünce yiyecek bir şey değil de daha ziyade cephane falan olduğunu düşünüyorsunuz. Ağacın her yerinden ama her yerinden çıkan, farklı boy ve ebatlarda yamru yumru bir şeyler işte. (bkz: yazının tepesinde ki resim) İşte o yamru yumru şeylerin içinde böyle küçük bohça gibi sarı sarı meyveler çıkıyor. Tadı da fena değil bak, hakkını yemeyeyim. Ama işte, ilk görüş; facia.
E ben bunu neden anlatıyorum: şunlardan -ki iki adet dersimiz var- : birincisi; "ummadık taş baş yarar" gibi bir şey. Ne bileyim işte, dış görünüşe aldanma; içine bakmadan alma. İmaj hiçbir şeydir, susuzluk her şey (bkz: reklam aldım bloga az önce ama ohooo kim haber verecek şimdi Sprite a)
İkincisi; şans vermek lazım. Her şeye ve herkese. Bak en çirkin şeyin altından (içinden) bile nefis şeyler çıkabiliyor. Niye kasıyoruz, yar gitsin, kes gitsin! Bi' tadına bak bakalım, sevmezsen yemezsin.
Ah babamı duyar gibi oldum... Kenan Doğulu'nun "Bi kereden hiçbişey olmaz" şarkısı ilk çıktığında ( o zamanlar ben acayip bir Kenan Doğulu hayranıyım ama öyle böyle değil, duvarlarda posterler, çekmece dolusu resimler, kartpostallar ki kardeşimle babam hala kafama kakar bunları) babam dönüp "bi kereden çocuk olur" demişti. Yani merak, kediyi öldürür de diyebiliriz. Ama başka türlü de öğrenemezsiniz ki. Annemin lafıdır bu da: "hazır öğrenmiş insanlar var etrafında, tecrübelerinden faydalan işte!" Yok, öyle olmuyor, akılda kalmıyor. Ya ben kendi yaşadıklarımdan aldığım dersleri bile uygulayamazken; başkasının dersi bana nasıl olsun. Dar gelir, bol gelir, valla olmaz. En iyisi işte mümkün mertebe Jackfruit gibi meyvelerden yemek ama of, hani bir tas çekirdek yersin de en sonuncusu çürük çıkar, ağzının tadının içine eder ya; hah işte o riski de alıyoruz, ona göre.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder